BAKOS
Menu

Vandalizem
27.04.2017Kulturni hram meta „umetnikov“!

Murskosoboški vandali so se z grafiti znesli nad mestno galerijo

 

     Očitno je, da nekaterim objestnežem in vandalom, za nekatere so to psihopati, za druge umetniki, dejansko nič ni svetega. In dokler policisti in svojci že skoraj mesec dni iščejo tistega, ki je s tatvino drevesca bonsai, oskrunil grob 23-letne Vivien Bohar iz Kroga, imajo murskosoboški policisti novo nalogo z iskanjem uničevalcev tuje lastnine. Na vzhodni strani Galerije Murska Sobota je namreč nastal nov grafit, s čem se središče mesta po novem ponaša s še eno vandalsko „umetnino“. Kot je povedal direktor Galerije Murska Sobota Robert Inhof, univ. dipl. umetnostni zgodovinar, je do novega vandalizma v Pomurju prišlo v noči med torkom in sredo, 25. na 26. april.

   Dogodek je razžalostil vse v Galeriji, še posebej pa jih zdaj skrbi, kako bodo barvo odstranili z zidu oziroma ali bo glede na podlago to sploh mogoče. Zid namreč sestoji iz kamnitih ploščic, v katere se barva močneje zažira. Inhof dodaja, da v soboški galeriji sicer podpirajo grafitarstvo kot legitimno obliko sodobne umetnosti, o čemer navsezadnje priča tudi njihova podpora letošnjemu občinskemu nagrajencu Gregorju Purgaju in njegovi poslikavi Bibliobusa in transformatorja v bližini murskosoboške knjižnice. Žal pa v tem primeru gre za neokusno izživljanje na neprimernem mestu, ki kazi podobo celega mesta in ne zgolj njihovega kulturnega hrama. V galeriji imajo prav zaradi podobnih težav v preteklosti na sprednji strani poslopja nameščene reflektorje, ki naj bi odvračali nepridiprave, a tokrat je bila na udaru zadnja stran stavbe.

   Na Policijski upravi Murska Sobota so medtem potrdili, da so v sredo ob sedmi uri zjutraj prejeli prijavo občanke in trenutno zbirajo podatke. V vsakem primeru bodo skušali odkriti in ustrezno sankcionirati „umetnike“. Ob soboški knjižnici je to zdaj že druga kulturna ustanova v samem središču mesta, ki so si jo za tarčo izbrali „nočni umetniki“. Žal pa to še zdaleč nista edina primera vandalizma na skrajnjem severovzhodu države. Spomnimo le na skrunitev spomenika zmage, grafitiranje strankarskih prostorov na ulici Arhitekta Novaka ali na preslikavo Purgajevega dela. Nepridipravi pa so navsezadnje bili aktivni tudi že kar pod nosom policije in se z nestrpnim sporočilom lotili stare bolnišnice nasproti policijske postaje in celo spomenikov-grobov na soboškem pokopališču, pa drevoreda lip v Lipi, košev za smeti, korit z rožami  in klopi v Lendavi, Gornji Radgoni, sten v Radencih, tudi škofijske cerkve v Murski Soboti, športnih terenov in slačilnic v Dolgi vasi, Gornji Radgoni ipd.

FOTOGRAFIJEBAKOS © 2016