BAKOS
Menu

Vrhunsko vino Smej
05.12.2017



Vrhunsko vino, jagodni izbor za posebne priložnosti!

Pri vinogradništvu Smej v Lendavskih Goricah potrgali še zadnje grozde, zdrave in sladke vinske jagode

 

     V zadnjih letih, ko grozdje nekoliko hitreje dozoreva, ni običaj, da bi vinogradniki, po redni trgatvi puščali trse za poznejše, priložnostne (Miklavževa, Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrova, Treh Kraljev, Prešernova, Svečnčna...) ali ledene trgatve. Kljub temu pa smo ob mrzlem začetku letošnjega decembra bili priče zanimivi „zimski“ trgatvi pri vinogradništvu Smej iz Hotize, ki obdeluje okoli 13.000 trsov na Lendavskih Goricah. Tam so namreč obrali zadnje grozde, torej zdrave in sladke vinske jagode, ki so dale izjemno kakovostno vinsko kapljico. Z okoli 200 trsov sorte laški rizling je 20 beračev, med katerimi sta dva bila putarja, predvsem družinskih članov in prijateljev, hitro natrgalo veliko zdravih jagod in vsak trs je dal več kot pol litra sladkega mošta, ki ga bodo došolali v vrhunsko kapljico – Laški rizling, jagodni izbor, letnik 2017. 

    Mladi gospodar Borut Sme j nam je povedal, da je z letnikom 2017 zelo zadovoljen, saj na njihovem območju niso imeli zmrzali ali toče pa tudi suša ni povzročala težav. „Zelo smo zadovoljni tako s kvaliteto kot s kvantiteto letnika, katerega smo tokrat potrgali še zadnje trse. Seveda smo zadovoljni tudi s tem jagodnim izborom, ki bo dejansko vrhunska kapljica za posebne priložnosti. Presenetljivo so grozdi bili zdravi kot ob redni trgatvi meseca septembra. Pred ptiči in srnjadjo so jagode bile zaščitene in zato je tudi pridelek lep. Sicer pa je bistvo današnje trgatve, katere minule dve leti ni bilo, tudi druženje in nekakšna zahvala prijateljem, ki nam vedno pomagajo v vinogradu“, nam je dejal Borut Smej, ki je vinograd prevzel od očeta, ki se je vinogradništvom in vinarstvom ukvarjal že več desetletij, z nasveti in tudi sploh pa pomaga tudi sedaj. Oče Franc pa nam je med drugim povedal, da v njihovem vinogradništvu za pridelavo vina porabijo 90 odstotkov pridelanega grozdja.

    Sicer pa je merilec, ročni refraktometer za merjenje vsebnosti sladkorja v moštu pokazal 128 oekslov sladkorja, iz 200 trsov pa so stisnili dobrih 120 litrov mošta, torej jagodnega izbora. Jagodni izbor je sicer pri vinarstvu izraz za vrhunsko vino, pridobljeno iz skrbno odbranih, povsem zrelih jagod ali že prezrelih jagod s plemenito plesnijo oz. gnilobo, ki jih ločeno predelajo v mošt in nato v vino. Zaradi visoke količine naravnega sadnega sladkorja, slednji ne omogoča popolnega prevretja, zaradi česar so ta vina polna neprevretega sladkorja in imajo visoko alkoholno stopnjo.

 

Besedilo in foto: O.B.

FOTO

 



BAKOS © 2016