BAKOS
Menu

Davorin Trstenjak 200 let rojstva
24.11.2017Bil je prvi predsednik Društva slovenskih pisateljev!

Obeležili so 200-letnico rojstva Davorina Trstenjaka iz Kraljevcev

 

    V občini Sv. Jurij ob Ščavnici, od koder izvira veliko znanih in uspešnih prednikov, ki so domači kraj in nato Slovenijo, ponesli v svet, posebno skrb namenjajo zgodovinskim in kulturnim znamenitostim. Ob tem tudi možem, ki so v preteklosti veliko pomenili na področju duhovnega, političnega in kulturnega ustvarjanja za občino in Slovenijo. Znani psiholog, akademik dr. Anton Trstenjak je občino Sv. Jurij ob Ščavnici imenoval slovenske Atene, s čem je želel poudariti, koliko imenitnih mož je premogel ta del slovenske zemlje. Tu so se rodili številni znani Slovenci, zgodovinarji, pesniki, pisatelji umetniki, politiki in še kdo. Med njimi je tudi duhovnik, leposlovec, mitolog, etimolog, zgodovinar, literarno-katoliški publicist in prvi predsednik Društva slovenskih pisateljev Davorin Trstenjak, ki se je rodil 8. novembra 1817. leta v Kraljevcih pri Sv. Jurij ob Ščavnici, umrl pa leta 1890 v Starem Trgu pri Slovenj Gradcu.

   Ob 200-letnici njegovega rojstva se je minulo nedeljo, v Kocbekovi dvorani KUS Sv. Jurij, odvijal znanstveni simpozij, na katerem so višji arhivski svetovalec Ivan Fras, dr. Ivan Rihtarič, dr. Duša Kmecl Umek, publicist Andrej Šiško, prof. dr. Igor Grdina, publicist Franc Krnjak, prof. dr. Stane Granda, višji bibliotekar Drago Samec in mag. Jure Maček, vsestransko osvetlili življenje in delo Davorina Trstenjaka. V galeriji KUS pa je bila na ogled razstava Davorin Trstenjak v arhivskih fondih Pokrajinskega arhiva Maribor, katere avtor je bil mag. Jure Maček.

     Zaključek praznovanja se je odvijal ob njegovi rojstni hiš, ki je sedaj v lasti Edija Štelcarja, v Kraljevcih štev. 29, kjer so na obnovljeno hiši postavili obnovljeno spominsko ploščo, ki je bila prvič postavljena leta 1896. Na prireditvi, ki jo je vodila Katja Peršak Hajdinjak, se je zbralo veliko domačinov in imenitnih gostov, med njimi tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, minister za kulturo RS Tone Peršak, domači župnik Boštjan Ošlaj, ravnatelj OŠ Marko Kraner in drugi. V kulturnem delu programa je najprej, pod vodstvom Jožeta Kurbusa, zapel MPZ Sv. Jurij ob Ščavnici, z recitacijami svojih pesmi, pa sta prireditev popestrila domača pesnika Monika Čuš in Boštjan Petučnik. Na prireditvi je spregovoril župan Miroslav Petrovič, ki je s podatki osvetlil lik Davorina Trstenjaka in poudaril skrb občine, da ohranja spomin na pomembne rojake iz področja občine. Svoj nagovor je končal z besedami: »Kot zgleden duhovnik je na vsaki postaji njegove duhovniške poti pustil močan pečat. Kot novomašnik je bil nastavljen za kaplana v Slivnico Mariboru, premeščen v Ljutomer, Hajdino pri Ptuju, v Maribor, Šentjur pri Celju, Ponikvo ter umrl kot župnik v Starem trgu pri Slovenj Gradcu. Skratka, Trstenjak je bil celo življenje neumorno predan kulturi, duhovništvu in slovenstvu, zato si nedvomno zasluži, da ga s praznovanjem 200-letnice njegovega rojstva, nekako obudimo iz neupravičene pozabe in tako poravnamo dolg do njega.«
   Župan Petrovič se je ob tej priliki zahvalil vsem, ki so sodelovali v simpoziju, ministru za kulturo Tonetu Peršaku, da je s svojo prisotnostjo poudaril pomembnost dogodka, ki so pripravili to praznovanje in družini Edija Štelcarja, ki je bila pripravljena omogočiti postavitve spominskega obeležja. Zahvalil se je tudi za pripravljeno pogostitev v Vaškem domu v Kraljevcih, ki ga je pripravila družina Štelcar. »V čast mi je, da lahko sodelujem pri tej spominski slovesnosti, s katero počastimo še eno veliko osebnost teh krajev. Občina Sv. Jurij ob Ščavnici, je v tem pogledu izjema, saj daje ves čas poseben poudarek ohranjanju spomina na domovini zveste rojake, ki so zaslužni za te kraje in Slovenijo.“ je dejal minister Peršak, ki je izrazil zadovoljstvo, da je tudi sam preživel del otroštva in obiskoval šolo pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Spominsko ploščo so svečano odkrili tone Peršak, Miroslav Petrovič in Edi Štelcar, blagoslovil pa jo je, ob duhovnem pomočniku Mirku Rakovniku in župniku iz Celja rojaku Stanku Domajnku, domači župnik Boštjan Ošlaj. Že pred pričetkom simpozija pa je bila v cerkvi darovana sv. maša, ki jo je daroval generalni vikar MS Škofije Lojze Kozar, ml.

O.B.

FOTO 

 

BAKOS © 2016