BAKOS
Menu

135 let Zdravilišča Radenci
01.10.2017S srcem v naslednjih 135 let!

Zdravilišče Radenci ob visokem jubileju z aktivnostmi za krepitev srca

 

    Ob letošnjem svetovnem dnevu srca, ki ga vedno praznujemo konec septembra, so v Zdravilišču Radenci, dodali še eno praznovanje, in sicer so obeležili visok jubilej, 135-letnico zdravilišča. V okviru obeh praznovanj, so pripravili vrsto celodnevnih aktivnosti in delavnic, namenjenih krepitvi srca, z naslovom Ob 135-letnici Zdravilišča Radenci delam s srcem. Omenjeni dogodek v Zdravilišču Radenci sicer tradicionalno pripravljajo v sodelovanju s pomurskima enotama Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, Društvom upokojencev ter Zavodom za turizem in šport Radenci.

   Direktor soboške enote ZZZS Ivan Tibaut je ob tem povedal, da njihov zavod načrtuje številne aktivnosti za promocijo zdravja in preventivne programe in da tudi ob svetovnem dnevu srca, ki ga letos zaznamujemo z geslom Skupaj za moč srca, skušajo ozavestiti ljudi, da naredijo kaj za zdravje.

Direktor soboške poslovne enote Vzajemne Roman Buzeti pa je dodal, da je njihovo težišče promocija zdravja s programom Varuh zdravja, v katerega je vključenih 196 tisoč članov Vzajemne in imajo tako možnost izkoristiti številne ugodnosti, letos pa so s spremembo dneva prireditve - doslej je bila v nedeljo pritegnili tudi številne šole. Po besedah direktorice hotelov v Zdravilišču Radenci Vesne Maučec so imeli lani 143 tisoč nočitev, kar je za osem odstotkov več kot leto prej, obiskalo jih skoraj 43 tisoč hotelskih gostov, največ je bilo domačih, sledijo gostje s prednostnih tujih trgov: Avstrije, Nemčije, Balkana, vzhodne Evrope in Izraela. V obdobju januar-december 2016 je bilo okoli 56 odstotkov slovenskih in 44 odstotkov tujih gostov, za približno štiri odstotke se je povečala tudi zasedenost.

   Udeleženci današnjih aktivnosti, skupaj jih je bilo več sto, od malčkov iz vrtcev in osnovnih šol, pa vse tja do upokojencev, so zbirali minute, tisti, ki so jih zbrali 135, so dobili kupon za 135 minut in dodatnih brezplačnih 180 minut kopanja v zdravilišču, sicer pa so jim ponujali brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, medicinsko gimnastiko za zdravo srce, hojo za srce, tek za srce, bosonogo hojo po kamnih iz rokavov Mure, pohod do železnega vrelca in po vrelcih življenja, 135 vaj za zdravo srce ter hitre napotke o tem, kako pripraviti napitek in sladico za zdravo srce. Ljubiteljem gibanja so na voljo bile najrazličnejše telovadbe, ljubiteljem kulinarike napotki za pripravo napitkov in jedi za krepitev srca, program za otroke, pokušnje mineralne vode, zdravilišče pa se tako vključuje tudi v vseslovensko akcijo Ustavi se!, ki od junija poteka po vsej državi, z njo pa osveščajo o pomenu skrbi za zdravje in o tem, kako pomembno se je ustaviti v divjem tempu vsakdanjika, si vzeti čas zase in narediti nekaj za svoje zdravje. Vesna Maučec, direktorica hotelov v Zdravilišču Radenci, pravi da je rdeča nit vseh aktivnosti in delavnic skrb za zdravo srce, kar pomeni, da so z udeležbo na prav vsaki izmed njih naredili nekaj dobrega za to najpomembnejšo mišico v našem telesu. Nabor aktivnosti je raznolik in nedvomno je vsak, ki se je udeležil tega prazničnega dogodka, našel nekaj zase ter uspešno zbral 135 minut.

     Zdravilišče Radenci je pionir v rehabilitaciji in preventivi srčno-žilnih obolenj v Sloveniji, posebnost zdravstvenega centra je vrhunska opremljenost z najnovejšo tridimenzionalno ultrazvočno napravo. Na enem mestu imajo celotno zdravstveno ponudbo, od preventive in diagnostike do zdravljenja in rehabilitacije, zdraviliška dejavnost pa je zasnovana na štirih naravnih zdravilnih dejavnikih: naravne radenske mineralne vode, zdravilne termalne mineralne vode, zdravilnega blata in ugodnega podnebja z več kot 250 sončnimi dnevi letno. Zgodovina Zdravilišča Radenci sega v trideseta leta 19. stoletja, ko je mlad študent potoval skozi Radence in ga je na glasno žuboreče vrelce vode opozoril kočijaž. Ob tem mu je zaupal, da so za sikanje in bobnenje vode iz globin krive coprnice, ki se »štimajo za ples in v kotlu pod vrelcem kuhajo cmoke,« s katerimi potolčejo njive tukajšnjih kmetov. Nobeden od njiju si tedaj ni predstavljal, da bo dobrih trideset let kasneje prav ta študent, tedaj ugleden zdravnik dr. Karl Henn, na tem izviru zajel radensko »kislo vodo«, ki bo postala svetovna uspešnica med naravnimi mineralnimi vodami.

   Karl Henn se je rodil leta 1809 v Frankolovem. Po končani medicinski fakulteti na Dunaju je kot zdravnik deloval v Laškem, Rimskih toplicah in na Dobrni ter postal strokovnjak za balneologijo, vedo o zdravilnih vodah. Na zdravilno moč mineralne vode radenske je začel opozarjati v strokovnem tisku zdravnike, v javnih občilih pa je v oglasih predstavljal njene zdravilne učinke prebivalstvu. V prvem letu po zajetju je dr. Henn napolnil in prodal 37.000 steklenic, kmalu je sledil velik tržni uspeh, medalje na živilskih in kulinaričnih razstavah doma in v evropskih prestolnicah, nato pa še laskave podelitve naslovov dunajskega cesarskega dvornega dobavitelja in dobavitelja papeškemu dvoru v Rimu. Znamenito radensko slatino sta nekoč pila sam papež v Vatikanu in cesar na dunajskem dvoru, danes pa jo gostje Zdravilišča Radenci lahko pijejo neposredno iz vrelca, le nekaj trenutkov za tem, ko privre na dan iz zemeljskih globin. Po vsebnosti ogljikovega dioksida spada naravna radenska mineralna voda med najbogatejše mineralne vode v Evropi, slavne tri srčke v svojem znaku pa je dobila zato, ker so tako lažje ločili tri vrelce. V zdravilišču pravijo, da srčki simbolizirajo tri neločljivo povezane elemente: zdraviliško tradicijo, srčnost zaposlenih in naše zveste goste. Še danes se naravna radenska mineralna voda uspešno kosa z najodličnejšimi evropskimi mineralnimi vodami, pri uporabi v kopelih pa je ena izmed najboljših. Prav spoznanje o tem, da bi bila z ogljikovo kislino nasičena slatina odlična za uporabo v zdravilnih kopeli, je dr. Henna vodilo k izgradnji zaprtega kopališča. Gradnjo je po njegovi smrti nadaljeval njegov sin in leta 1882 so v Zdravilišču Radenci odprli prvi zdraviliški objekt z 11 kopalnimi kabinami in 12 sobami za goste. Prvo leto so sprejeli 79 gostov, šest let kasneje pa že 200.

   V Zdravilišču Radenci je danes na enem mestu skoncentrirana celotna zdravstvena ponudba, od preventive do diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Bogata zdraviliška dejavnost Zdravilišča Radenci je zasnovana na kar štirih naravnih zdravilnih faktorjih: poleg naravne radenske mineralne vode so to še zdravilna termo-mineralna voda, zdravilno blato (peloid) in ugodna klima z več kot 250 sončnimi dnevi na leto. Edinstvenost zdravilišča je naravna radenska mineralna voda, ki je po vsebnosti naravnega ogljikovega dioksida med najbogatejšimi v Evropi. Kopeli v naravni radenski mineralni vodi so znane po vsem svetu - polna kad vsem mineralne vode, ki ima v primerjavi s tisto iz steklenice veliko več ogljikovega dioksida, neposredno širi žile, pronica skozi kožo in naredi žilno steno bolj prožno in mehko, zato se po petnajst- do dvajsetminutnem kopanju uravnava tlak ter izboljša počutje. Pitje mineralne vode oziroma t.i. pitne kure pomagajo pri obolenjih ledvic in sečnih poti ter boleznih presnove. Pri zdravih ljudeh so pitne kure priporočene za splošno poživitev in okrepitev telesa...

Besedilo in foto: O.B.

FOTO 

 

 BAKOS © 2016