BAKOS
Menu

Črne iz Pomurja
03.06.2017Ukradeni osebni avtomobil pogorel!

Citroen Berlingo najprej ukraden nato požgan?

 

     Minuli četrtek zjutraj so pomurski policisti poročali, da je bil v Odrancih odtujen osebni avtomobil znamke Citroen Berlingo, sive barve, registrskih številk MS 81-26A. Malo pozneje pa so omenjeni avtomobil, žal nevozen, temveč popolnoma uničen, že odkrili. „S strani občana smo bili policisti PU Murska Sobota, ob 8.25 uri obveščeni, da je med Beltinci in Ižakovci, med njivami našel osebni avtomobil, kateri je pogorel. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da gre za odtujeni osebni avtomobil. Kriminalisti na podlagi Zakona o kazenskem postopku zbirajo obvestila glede okoliščin kaznivega dejanja tatvine vozila in glede okoliščin izsledenega pogorelega osebnega avtomobila“, je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

                                                                                                                                                 O.B.

 

Na „Pomurki“ najhitrejši švicarski Ferrari!

Med poostrenim nadzorom po pomurski avtocesti s hitrostjo 201 km/h

 

    Prejšnjo nedeljo, 28.5.2017 ob 18.50 uri so pomurski policisti med nadzorom hitrosti na Pomurski avtocesti izven naselja Gančani v smeri Lendave zaustavili 45-letnega državljana Madžarske. Voznik osebnega avtomobila znamke Ferrari švicarskih registrskih označb je vozil s hitrostjo 201 km/h, kljub temu, da je hitrost omejena na 110 km/h. Voznika je doletela ustrezna sankcija in je lahko zapustili Slovenijo.

   Sicer pa je Pomurje predvsem tranzitna regija, saj območje na poti v druge države prečka veliko  osebnega in tovornega prometa. Večina tovornega prometa poteka po pomurski avtocesti A5. Pomurska avtocesta je bila odprta leta 2003 (odsek v dolžini  10  km)  celotna  avtocesta pa je bila predana v promet konec leta 2008. Od takrat je v letu 2009 pomursko avtocesto prevozilo 1.411.893

tovornih vozil; v letu 2010 1.495.707 tovornih vozil, v letu 2011 1.560.051 tovornih vozil, v letu 2012: 1.570.189 tovornih vozil, v letu 2013: rekordnih 1.615.918; tovornih vozil; v letu 2014: 1.438.864 tovornih vozil, v letu 2015; 1.495.362 tovornih vozil in v letu 2016: 1.495.671.

    „Tovorna vozila (avto)ceste močno obremenjujejo in nadzor slednjih je izredno pomemben. V sklopu tega so policisti PPP Murska Sobota, skupaj s policisti PP Gornja Radgona, PP Murska Sobota, PP Ljutomer, PP IU Murska Sobota izvedli 3-dnevni poostren nadzor po metodologiji »PEGAZ« v času od 26. do 28.5. 2017. V nadzoru so sodelovali tudi cestninski nadzorniki DARS-a in mobilni oddelek FURS-a. V času nadzora je bilo ugotovljenih 117 kršitev vožnje z neprimerno  hitrostjo,  55 kršitev preobremenjenosti vozila in 18 drugih kršitev. Rekorder pa je bil Ferrari švicarskih registrskih označb“, je dejala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

                                                                                                                                               O.B.

Slika: Madžar je s švicarskim Ferrarijem divjal po pomurski avtocesti (Foto: PU Murska Sobota)

 

Zaletel se je v „čebelnjak“!

V Črenšovcih gorel osebni avtomobil...

 

     V četrtek ob 22.53 uri zvečer, je na cesti izven naselja Velika Polana proti Gomilici prišlo do nenavadne prometne nesreče. Voznik osebnega vozila se je od zadaj zaletel v, ob cesti parkirano, pokvarjeno tovorno vozilo, v katerem je voznik prevažal čebele. Poškodovani sta bili dve osebi. Gasilci PGD PIGE Eko Nafta Lendava so pomagali reševalcem NMP Lendava pri prenosu poškodovanega, odklopili akumulator na osebnem vozilu, izvajali požarno stražo, nudili razsvetljavo reševalcem in policiji ter očistili kraj prometne nesreče.

   Dobre štiri ure pozneje, ob 3.32 ure so spet morali posredovati gasilci. V naselju Prekmurske čete v Črenšovcih je namreč zagorel osebni avtomobil. Požar so pogasili gasilci PGD Črenšovci.

                                                                                                                                                 O.B.

 

V Pomurju več spolnih napadov na osebe mlajše od 15 let!

Policisti preiskali vsa najbolj gnusna kazniva dejanja spolnega napada na otroke 

 

     Žalosten in zelo zaskrbljujoči je podatek letnega poročila o delu Policijske uprave Murska Sobota v letu 2016, in sicer, da je v porastu število spolnih napadov na osebe mlajše od 15 let. Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so namreč v letu 2015 obravnavala štiri primere spolnih napadov na osebe mlajših od petnajst let, lani pa je teh primerov bilo devet. Vse prijave spolnih napadov na osebe mlajše od 15 let, torej najbolj gnusna kazniva dajanje, so pomurski policisti v celoti preiskali. Lani so zabeležili tudi občutno porast kaznivih dejanjih prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. Leta 2015 je bil zabeležen en primer, lani pa štirje. Primeri pa so rezultati dela v okviru mednarodnih operacij, piše v poročilu. Sicer so pomurski policisti s poglavja zoper spolno nedotakljivost obravnavali v minulem leto 19 kaznivih dejanj, leto prej pa 15.

     Lani so zabeležili 33,3 odstotni porast pri kaznivih dejanjih nasilja v družini. Evidentirali so 88 primerov, leto prej pa 66. Kot piše v poročilu, so policisti mnenja, da je slednje rezultat ničelne tolerance pri obravnavi tovrstnih primerov osveščanja javnosti. Sicer so pri kaznivih dejanjih zoper zakonsko zvezo, družino in otroke beležili velik upad kaznivih dejanj, in sicer lani 175. V letu 2015 pa kar 569. Rezultat slednjega je v "drugačnem" evidentiranju kaznivih dejanj neplačevanja preživnine, kjer je evidentiran največji upad in sicer so v letu 2016 evidentirali 43, leto prej pa kar 449 primerov.

                                                                                                                                                O.B.

 

Izsiljevalski virusi spet napadajo...

Okužbe z izsiljevalskimi virusi sedaj celo preko storitev za oddaljen dostop

 

    Na SI-CERTu, nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, opažajo močan porast števila okužb z izsiljevalskimi virusi, ki jih napadalci namestijo preko vdorov v odprto storitev za oddaljen dostop do namizja. Sedaj so tarča sistemi, ki imajo javno odprt dostop do katere od storitev, ki se uporabljajo za oddaljen nadzor in upravljanje s sistemom, npr. Remote Desktop (Oddaljeno namizje), Team Viewer in VNC. Napadi so usmerjeni predvsem na podjetja in organizacije, saj se storitve za oddaljeni dostop najpogosteje uporabljajo ravno v poslovnih okoljih, običajno za dostope do strežniške infrastrukture. Napadalci gesla za dostop najpogosteje pridobijo preko napada s surovo silo s poskušanjem različnih kombinacij najpogostejših uporabniških imen in gesel, ali pa te podatke predhodno pridobijo preko okužb računalnikov, ki dostopajo do storitve za oddaljen dostop. Sezname sistemov z odprtimi vrati za oddaljen dostop s pripadajočimi uporabniškimi imeni in gesli napadalci lahko tudi kupijo oz. pridobijo na črnih trgih v Darkweb omrežju.

    Po vdoru napadalci izklopijo varnostne mehanizme (antivirusni program, HIPS, požarni zid), nato pa na sistem običajno prenesejo zlonameren izvršljiv program (virus), ki zašifrira vse datoteke, do katerih ima dostop – lokalne datoteke ter datoteke na priklopljenih zunanjih in omrežnih pogonih. V nekaterih primerih pa so napadalci uporabniške datoteke prenesli na posebno particijo na disku, ki so jo zašifrirali z vgrajenim Windows orodjem Bitlocker. Po zašifriranju datotek napadalci na namizju pustijo obvestilo z navodili za odkup šifrirnega ključa v kripto valuti Bitcoin (BTC). Napadalci praviloma zahtevajo, da se jih kontaktira po elektronski pošti. Razpon odkupnine je običajno med 0,5 in 5 BTC (glede na trenutno vrednost BTC je to med 1.000 in 10.000 EUR).

     Administratorjem, ki potrebujejo omogočeno storitev oddaljenega dostopa do sistemov, svetujejo naslednje ukrepe: Izklop storitve oddaljenega dostopa v času, ko se sladnja ne potrebuje; Zaščita dostopa preko tuneliranih šifrirnih povezav z ustrezno avtentikacijo, npr. VPN ali SSH; Omejitev dostopa do storitve zgolj na določene IP naslove (npr. s požarnim zidom); Omejitev dostopa zgolj na določene uporabnike; Uporaba kompleksnih gesel za vse uporabnike, ki imajo omogočen dostop;
Uporaba večfaktorske avtentikacije; Spremembo privzetih omrežnih vrat storitve za oddaljen dostop. OPOZORILO: ta ukrep prepreči zgolj avtomatizirane poskuse napadov, ki storitev običajno iščejo na privzetih omrežnih vratih. Ne prepreči pa vseh drugih možnosti vdora. Ta ukrep naj bo zgolj začasen.

   Če se kljub temu zgodi…V primeru uspešnega vdora in zašifriranja datotek uporabnikom svetujejo, da zlorabljen sistem izklopijo iz omrežja in na novo postavijo (ponovno namestijo operacijski sistem), datoteke pa restavrirajo iz varnostne kopije. Če te ni na voljo se uporabniki lahko po pomoč glede možnosti povrnitve datotek brez plačila odkupnine obrnejo na SI-CERT. Plačilo odkupnine močno odsvetujejo. Če se uporabniki vseeno odločijo za to možnost, se z napadalcem lahko poskusijo dogovoriti za nižjo odkupnino, pred plačilom pa naj od napadalca zahtevajo, da testno odšifrira nekaj datotek.

                                                                                                                                              O.B.

 

 

 BAKOS © 2016